tiistai 16. maaliskuuta 2021

5 VINKKIÄ MITEN TUNNISTAA UUPUMUS AJOISSA


Viime aikoina asioiden suorittaminen on tuntunut suorittamiselta ja se nautinto on kadonnut. Sillä välin mun on täytynyt pysähtyä hetkeksi ja pohtia mikä on tämän hetkinen tilanne. Onko edessä taas pyörremyrsky mikä vetää alas romuttaen itseäni? Viime vuonna otin paljon opikseni asioista mitä jouduin käsittelemään veren maku suussa, kun kohtasin työuupumuksen, se muutti ihan kaiken. 

Aloin käsitellä asioita oma hyvinvointi edellä laatien suunnitelmia joka viikko. Tuntui hyvältä kiirettä rakastavalle henkilölle tehdä suunnittelmat valmiiksi, enään oli vain toteuttaminen. Ei enään turhia pohdintoja siitä, että minkä asian tänään hoitaa ja missä järjestyksessä. Hallitsen elämää stressin kanssa tietyissä määrin ja terveellä pohjalla se on hyväkin asia. Ihminen ei kuitenkaan ole robotti ja hyvinvoinnin täytyisi jokaiselle merkitä positiivista sanomaa. 

Tässä postauksessa otan kaiken ilon irti ja annan sulle avaimet käyttöön siihen miten välttää työuupumuksen kohteeksi joutuminen. Mitkä on ne hälytyskellot? Varoitusmerkit? Entä sitten, mitä jos on kohdannut jo kaikki merkit eikä halua kohdata niitä vaan jatkaa tekemistä. Haitat/Hyödyt? 


Itse en ollut tajunnut edes, että voisin koskaan kohdata minkäänlaisia työuupumuksen merkkejä. Tutut olivat kertoneet omia kokemuksiaan, mutta aina ajattelin että vältyn itse siltä. En tiennyt mitkä ovat varoitusmerkit edes, joten miten voin välttää kun en edes tiedä mitä välttää? Opettavainen kokemus, mutta kunhan sun ei tarvitsisi käydä samaa prosessia läpi. 


5 VINKKIÄ MITEN TUNNISTAA UUPUMUS ENNENKUIN ON LIIAN MYÖHÄISTÄ 

On hyvä ensiksi ottaa muutama askel taaksepäin, pysähtyä ja miettiä elämäntilannetta missä mennään parhaillaan. Oletko tyytyväinen siihen missä olet tällä hetkellä? Koetko, että olet onnellinen ja kiitollinen jokaisesta päivästä? Saatko nautintoa siitä mitä teet? Onko työ/harrastukset pelkkää suorittamista, pakon edestä tapahtuvaa? 

Ylisuorittaja ihmisillä on joissakin määrin hankaluuksia nähdä suorittaako liikaa, koska he ovat tottuneet siihen että suorittavat paljon asioita. Itse kuulun suorittajien joukkoon jatkuvasti ja uupumuksen jälkeen otin opikseni pysähtyä ja vähemmän suorittaa. Tavasta en ole päässyt eroon, enkä toisaalta halua mutta se että miten suorittaminen tapahtuu on avain hyvinvointiin.

Jokainen meistä on yksilö, joten se mikä sopii toiselle ei välttämättä sovi toiselle.

Kuinka sitten tunnistaa ennenkuin on liian myöhäistä, niin listasin tähän muutamia asioita mistä on hyötyä tulevaisuuden kannalta sinulle ja lähipiirillesi. 

Työn suorittaminen jatkuvalla kiireellä tiukan aikataulun alla on monessa työpaikassa hyvin tavallista ja tuttua, mutta missä menee raja vastaan? Saatko yöllä unta, heräiletkö keskellä yötä? Saatat unohdella tärkeitä asioita, jatkuva päänsärky on yllä? Ruokahalu on unohtunut tai vaihtoehtoisesti olet päätynyt tunnesyömisen? Ärsyynnyt helposti pienistä asioista etkä jaksa työpäivän jälkeen tehdä mitään muuta kuin olla sohvalla tv:n äärellä? Työ tuntuu jatkuvalta tekemiseltä listan muodossa ja koet huonoa omatuntoa tekemättömistä asioista eikä työ tunnu enään hyvältä? Stressi valtaa mielen, mutta ajatellaan lepäävän kun on vapaata. Kuullostaako tutulta? 

Kohtasin itse jokaisen näistä aiemmin ja edelleen taistelen etten kaadu, mutta nyt osaan kuunnella omaa kehoani joka päivä paremmin ja haluan olla auttamassa sua ettet joudun samaan tilanteeseen. 


  1. Keskity olennaiseen, ajattele positiivisesti, hyväksy virheet & tarkista ympäristö onko se positiivista. ( Ympäristöllä ja ajattelutavallasi on iso merkitys, koska se vaikuttaa aivan kaikkeen tekemiseesi, joten pidä hyvä huoli siitä millaisessa seurassa olet )
  2. Harrasta sellaista liikuntalajia minkä tekeminen on enemmän nautintoa kuin suorittamista ( Mieluinen urheilulaji, oli se sitten kävely/juoksu, niin antaa energiaa ja voimaa )
  3. Nauti enemmän vapaa-ajasta olemalla yksin tekemättä mitään ( Asiat eivät katoa, mutta jos et anna itsellesi aikaa, niin pian sä katoat )
  4. Hyvä ja laadukas uni on avain jaksamiseen, keskity siihen ( 7-9h unta yössä, laadukkaasti! )
  5. Monipuolinen ja säännöllinen ruokavalio ( Vuorotyöläisen näkökulmiin joutuu hieman tekemään erilaisia ratkaisuja kun taas päivätyön parissa oleva )

Toivottavasti näistä on paljon hyötyä sulle ja osaat jatkossa varautua sekä kuunnella omaa kehoasi. Jos koet, että tällä hetkellä mainitsemani asiat ovat hyvin pitkälti läsnä, niin ota rohkeasti yhteyttä omaan terveyskeskukseesi ja kerro huolesi heille, niin auttavat. Se on valtava kynnys, mutta hyvä sellainen. Oman kokemuksen kautta, niin itse odotin liian kauan ennenkuin uskalsin olla terveyskeskukseen yhteydessä. Ole sä rohkeampi, jos koet tarvitsevasi apua! <3



Kuuntelen mielelläni ideoita ja toiveita postauksista, kommentteihin voi niitä ehdotuksia laittaa tai vaihtoehtoisesti Instagramin puolella viestillä. 


Palataan seuraavan postauksen merkeissä jälleen! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

5 VINKKIÄ MITEN TUNNISTAA UUPUMUS AJOISSA

Viime aikoina asioiden suorittaminen on tuntunut suorittamiselta ja se nautinto on kadonnut. Sillä välin mun on täytynyt pysähtyä hetkeksi j...